Welkom op VampireDiariesWorld.nl, jouw nederlandstalige fansite over de series 'The Vampire Diaries' , ''The Originals' & 'Legacies' ! Hier vind je alles over beide series, de castleden, foto's en video's. Daarnaast wordt je up-to-date gehouden met het laatste nieuws. Hopelijk vindt je alles wat je zoekt, en kom snel nog eens terug!
1×22 Founder’s Day

Plot
Het is Founder’s Day, en iedereen is bezig met de voorbereidingen van de parade en het vuurwerk. Hoewel Alaric en Damon, John’s plan proberen te stoppen fallen ze toch. Dit leid tot een chaotische, verwoeste en dodelijke viering van Founder’s Day.

Gastrollen
Susan Walters als Carol Lockwood
Robert Pralgo als Richard Lockwood
Malese Jow als Anna
David Anders als John Gilbert
Marguerite MacIntyre als Sheriff Elizabeth Forbes

Weetjes
– Officiëlle uitzenddatum (USA): 13 Mei 2010
– Officiëlle uitzenddatum (NL): 4 Juli 2010

Quotes
Bonnie: We both want to protect the people we care about. The difference is for you, Damon is one of them. You saw what I was able to do tonight. I know who I am now. And if Damon spills so much as one drop of innocent blood, I’ll take him down. Even if I have to take you with him.
Stefan: Let’s hope it doesn’t come to that.
Bonnie: Let’s hope it doesn’t.

John: You take one more step and I’ll alert those deputies that they missed a vampire.
Elena: I’m asking you not to.
John: That doesn’t mean anything to me.
Elena: As my father it should.
John: You know?
Elena: I wasn’t sure. But now I am

John: Katherine?!
Katherine: (face turns, revealing she’s a vampire) Hello John. Bye John. (stabs him)

Damon: You have no sense of humor, Stefan.
Stefan: Actually, I just have no sense of Damon humor.
(Stefan walks away)
Damon: Damon humor? (Damon follows Stefan) Hey! Look, I get it, I get it. I’m the better, hotter, superior choice, and you’re scared now that Katherine is out of the picture, that I will turn all my attention to Elena. But don’t worry. Elena is not Katherine.

Stefan: What are you doing here?
Damon: Why wouldn’t I be here? Bonnie deactivated the Gilbert invention, Isobel’s gone…and it’s Founder’s Day. I’m here to eat cotton candy and steal your girl.

Muziek
“Every Time You Go” by Ellie Goulding
“You’ve Changed” by Sia
“It Is What It Is” by Lifehouse
“True Faith (New Order Cover)” by Anberlin
“Bloodstream” by Stateless

Samenvatting
Het is Founder’s Day en de voorbereidingen voor het grote feest zijn begonnen. Er heerst nog wat spanning tussen Damon en Stefan over Elena. Intussen komt Elena erachter dat haar oom John in werkelijkheid haar biologische vader is. Anna komt erachter dat Jeremy van gedachte is veranderd en geen vampier meer wilt worden. Voor het geval hij van gedachte veranderd laat ze een buisje met haar bloed achter.

John Gilbert en de burgemeester zijn bezig met een plan om het ‘vampieren probleem’ in Mystic Falls op te lossen, hiervoor gebruiken ze de uitvinding die Bonnie niet onschadelijk heeft gemaakt. Wanneer Sherrif Forbes laat weten het geen goed plan te vinden, slaat John haar bewusteloos om zo zijn zin te kunnen doorzetten. De Sherrif laat hij geboeid aan een paal achter. De uitvinding zal afgaan tijdens de afsluiting van de Founder’s Day festiviteiten – de vuurwerkshow en een geluid produceren wat alleen vampieren zullen horen waardoor ze herkent worden. Politieleden zullen ze daarna een injectie geven met Ijzerhard, waarna ze bewusteloos naar een medisch centrum worden gebracht. John zal daarna met ze afrekenen.

Anna ligt Damon in over de plannen en de burgemeester verteld zijn zoon Tyler naar huis te gaan met Caroline en Matt. De burgemeester en zijn vrouw openenen de vuurwerkshow, waarna John de uitvinding activeert. Damon is één van de eerst gevangen vampieren nadat hij John opzocht. De uitvinding blijkt niet alleen te werken op vampieren, maar ook de burgemeester en zoon Tyler hebben er last van. Hierdoor krijgt Tyler een autoongeluk met Caroline en Matt als zijn passagiers.

John en de politie hebben intussen verschillende vampieren gevangen genomen in de kelder van het medische gebouw. Tot Damon’s verbazing is ook burgemeester Lockwood er, die op zijn beurt verrast is door Damon’s aanwezigheid. John vermoord Anna en steekt daarna de kelder in brand. Alaric heeft intussen Stefan gered en verteld hem dat Damon zoek is. Elena en Stefan komen er al snel achter dat hij opgesloten zit in de brandende kelder. Stefan schiet Damon te hulp en krijgt hierbij onverwachts magische hulp van Bonnie. John probeert Elena te beschermen, maar die wil niets van hem weten ook al is hij haar vader.

Intussen ontvermen ambulance broeders zich over Tyler die ernstig aan toe lijkt te zijn, maar dan stort Caroline in. Ze wordt met spoed naar het ziekehuis gebracht voor een operatie. Damon besluit naar Elena’s huis te gaan om Jeremy zelf te vertellen dat Anna dood is. Op zijn weg naar buiten raakt hij aan de praat met Elena, waarna de twee zoenen. Tante Jenna die alles zag roept haar naar binnen. In de keuken is John en vader en dochter raken aan de praat, maar schijn bedriegd. Het is Katherine die zich voordoet als Elena en zojuist is binnen gevraagd in het huis. Ze hakt John’s vinger eraf en steekt hem neer. Boven in zijn kamer is Jeremy van gedachte veranderd en hij drink Anna bloed en neemt een overdosis pillen. Elena komt net thuis en vindt het raar dat haar kleren weg waren, dan hoort ze wat in de keuken………….